De ambacht van het kerstornament

Heb jij jezelf altijd al eens afgevraagd hoe een kerstbal of een kerstornament gemaakt wordt? Dat is een heel creatief en uitgebreid proces! Ik neem jullie mee vanaf ontwerp tot doos…

We beginnen bij het begin, bij het tekenbord. Elke decoratie wordt bedacht, ontworpen, getekend en aangepast tot er een goedgekeurd, definitief ontwerp is. Dat klinkt absoluut makkelijker dan het is, want er moet al over een heleboel nagedacht worden; van formaat tot hoe oogt het later in de boom.

 De volgende stap is een maken van een gietvorm.

Hiervoor is het nodig dat er een model van klei gemaakt wordt. Het ontwerp dat op papier is gezet, gaat dus naar een klei artiest, die er een minutieus kleien ontwerp van maakt.

Dit kleien model gaat vervolgens door naar de gietvorm maker.

Deze gebruikt een oude techniek met gesmolten metaal om een zogenaamd moeder-model te maken. Dit moeder-model is de basis van elk ornament en kan worden gebruikt om de ornamenten te maken!

Dan door naar het maken van de ornamenten zelf.
Door een glasblazer wordt voor elk item eerst het glas geselecteerd van de juiste dikte en grootte. Dan begint het ambacht van het glasblazen!
De glasblazer moet het glas voorzichtig verhitten en op het juiste moment in de vorm doen. De vorm wordt dan dicht gedaan en aan de hand van een glazen buisje blaast de glasblazer lucht aan de binnenkant van het hete glas. Dit hete glas zet dan uit en vormt zich naar de vorm, het begin van elk ornament! Het proces van het verhitten van het glas luistert erg nauw. Het glas wordt na het vormen in de vorm ook nog opnieuw verhit en getemperd om langer mee te kunnen gaan en minder snel te breken.

Elk glazen ornament wordt geïnjecteerd met vloeibaar zilver, dat wordt gedaan om de kleuren te verdiepen en extra glans te geven. Elk ornament wordt met de hand in dat zilverbad gedoopt, schoongemaakt en te drogen gehangen.

Tot slot de laatste stap, het schilderen en decoreren.

Als de ornamenten gedroogd zijn, begin het decoreren. Dit wordt allemaal met de hand gedaan! Kleuren worden één voor één, laagje voor laagje, aangebracht. Pailletjes, glitters en andere decoraties worden stuk voor stuk aangebracht, net zo lang tot het ontwerp helemaal klaar is. Na het doorlopen van al deze stappen in het proces, kan het ornament worden afgewerkt.

Het glazen (blaas)pijpje wordt eraf gehaald, er komt een hoedje op en het kan worden verpakt!

Klaar!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.